sluiten

Die vermaledijde loodgieter…

don 28 mei
Adverteer hier

In een “Van op afstand bekeken”-bericht verleden maandag had ik het over hoe de golfsport er zou uitzien als je die vandaag zou uitdenken.
Iets hebben we bewust over het hoofd gezien, de grootte van een hole.

De cup meet nauwkeurig 4,25 inches diameter of omgerekend 10,80 centimeter.
Veel te klein voor velen.In de States is er een beweging, waar zelfs Jack Nicklaus bij hoort, die de afmetingen van een hole wil vergroten.
Het dubbele of net geen 22 centimeter. Dat zou het golfen een hele eind leuker maken.
Maar zoals we reeds stelden, golf is een koppige 550 jaar oude ezel die je niet vlug in een andere richting kan krijgen…

Het zal dus nog een hele tijd of zelfs een eeuwigheid duren vooraleer er aan de grootte van een hole gewijzigd wordt.

Maar hoe kwam men in feite aan die afmeting? Daarvoor moeten we terug naar 1829 toen er een golfende loodgieter op de Schotse Royal Musselburgh Golf Club een toestel uitvond om gemakkelijk golfholes te maken.Musselburgh, dat slechts negen holes telt en midden in een renbaan ligt, is officieel de oudste golfclub ter wereld.Tot dan toe maakte men holes met de hand en een schopje. Uiteraard waren die holes niet allemaal even groot.
Om aan dat euvel te verhelpen gebruikte onze loodgieter een regenpijp waarmee hij gemakkelijk even grote holes kon uitsteken. De toen gangbare regenpijpen hadden 4,25 inch als standaard doormeter. Vandaar...

Het zou tot 1891 duren vooraleer de R&A St Andrews de Musselburgh-diameter als maatstaf standaardiseerde.

Terug naar boven