sluiten

Drie verdwenen West-Vlaamse links courses

vri 23 september
Adverteer hier

De "Lekkerbek". Ook een links course bij "Coxyde, Saint André-sur-Mer"...
Dat waren tot voor WO2 twee absolute Belgische topbanen die door de gerenommeerde Britse golfarchitect Harry Shapland Colt (foto) gebouwd werden.

Beide kustbanen zijn ondertussen verdwenen.
Van de "Lekkerbek” in Knokke weet men dat die in 1952 definitief gesloten werd omdat de Duitse bezetters daar tijdens WO2 een oefenbasis hadden en het geheel natuurlijk grondig "verbouwd" hadden.

In een duinenstrook tussen Koksijde en Oostduinkerke wilde men in het Interbellum een prestigieuze villawijk bouwen met opmerkelijke hotels als de Normandie (foto).


Parallel daarmee gaf men topgolfbaanarchitect H S Colt de opdracht tussen de Kustbaan en het strand een heuse links course te bouwen.

Colt, die o.a. Muirfield, Royal Portrush, Sunningdale, Wentworth, Le Touquet en de Amerikaanse nummer één Pine Valley tekende, noemde dat in zijn geschriften één van zijn beste realisaties.Van het geplande exclusieve villagebied kwam uiteindelijk niets in huis.
De "Saint André Links" verdween even snel als ze er gekomen was. Ook al omdat de Duitsers er in WO2 eveneens oorlogje speelden...

Dan was er nog Lombardsijde waar, ten oosten van de IJzermonding in Nieuwpoort, al voor WO1 gegolft werd.
In 1939 werd de baan opgevorderd door het Belgisch Leger die daar natuurlijk niet golfte…


Terug naar boven