sluiten

Minimalisme is het huidige toverwoord bij de golfbanenarchitecten

maa 30 maart
Adverteer hier

Voor de bouw van Shadow Creek bij Las Vegas (foto) had golfbanenarchitect Tom Fazio liefst 3 miljoen m³ meter grondverzet nodig. Hij plantte in het woestijnlandschap ook nog 20.000 volwassen pijnbomen.
De baan, gefinancierd door casino en hotel tycoonSteve Wynn, kostte uiteindelijk 50 miljoen dollar.

Nu gaat men, deels gedwongen, de heel andere richting uit. Op Sand Hills in Nebraska had het golfbanenarchitectenduo Bill Coore en Ben Crenshaw maar luttele 3000 m³ grondverzet nodig om van de baan de beste moderne baan van de States te maken.Sand Hills (foto) staat niets voor niets in de top 10 van de Amerikaanse banen. Wat héél wat wil zeggen.
De bouw van de met alle mogelijke lofbetuigingen overladen baan kostte wat meer dan 1 miljoen dollar. Daarvan ging ¾ naar irrigatie.

Sand Hills is dan ook hét prototype van een minimalistische baan. Wat je daaronder verstaat? Men maakt in eerste instantie optimaal gebruikt van het bestaande reliëf. Men integreert de baan als het ware in de natuur.Ook qua greens gaat men niet al te veel kunstgrepen toepassen. Alles moet heel natuurlijk overkomen.Ook Tom Doak paste dat principe toe op Pacific Dunes dat eveneens heel hoog scoort in allerlei rankings.

Wat echter niet wil zeggen dat er in de States geen spektakelbanen meer gebouwd worden.
Black Rock (foto) is daar een typevoorbeeld van.Jim Engh rolde aan de oevers van het Coeur D’Alene-meer in Idaho een baan uit waar iedere hole je naar de keel grijpt. Om dat nog te accentueren bouwde hij zelfs watervallen.

Terug naar boven