sluiten

Tien hamvragen

woe 7 juni
Adverteer hier

- Plooide de US PGA Tour voor het Saoedische geld?
Wellicht wel. Enerzijds zette de afkalvende invloed van de US PGA Tour de stap richting het door het Saoedische Public Investment Fund gefinancierde LIV Golf. Anderzijds waren er de miljarden die de Saoediërs veil hebben om één Tour uit te bouwen. Uiteraard met hun invloed.

- Hoe gaan Woods, McIlroy en andere Schefflers reageren?
De toppers reageerden verrast op de beslissing om één Tour entiteit te maken. Ze werden duidelijk niet op voorhand gecontacteerd. Verbazing dus. Zeker bij diegenen die de LIV Golf steeds in het verdomhoekje gedrumd hebben.

- Wat zal het lot zijn van Jay Monahan?
Speelde Jay Monahan, verblind door het Saoedische geld, “cavalier seul” zonder ruggespraak met de voornaamste betrokkenen en dat zijn nog altijd de spelers? Of wilde hij hen net voor voldongen feiten stellen? Versterkt die move zijn positie of ondermijnt het zijn plaats als CEO van de nieuwe Tour?

- Wat zal het lot zijn van Greg Norman?
Over Greg Norman werd er nauwelijks of niets gecommuniceerd. Verdwijnt de “Great White Shark” van het toneel? Kan best, want Yasir Al-Rumayyan, de grote baas van het Saoedische Public Investment Fund, wil al een tijdje eerste viool spelen.

- Wat gebeurt er met de DP World Tour?
Keith Pelley, CEO van de Europese Tour, keek er naar en zweeg. Logisch, hij loopt aan het handje van Jay Monahan. Blies als her effe kon warm en koud om onlangs nog eens duidelijk te stellen dat hij geen geschorste en beboette LIV Golfers in Team Europe van de Ryder Cup wilde. Die woorden zal hij nu moeten inslikken.

- Wat met het tekengeld van de LIV Golfers?

“Gegeven is gegeven…”. Ook voor de LIV Golfers? Uiteraard wel. We zien niet goed in hoe PIF het tekengeld van de LIV Golfers kan recupereren. Nauwelijks een probleem. Het Public Investment Fund heeft een bodemloze schatkist.

- Krijgen de niet LIV Golfers een startpremie?
Sommigen keerden verleden jaar hun rug naar de meer dan lucratieve voorstellen van PIF om naar LIV Golf over te stappen. Misten dus miljoenen tekengeld. Neem bijvoorbeeld Tiger Woods. Die zou volgens niet bevestigde geruchten 750 miljoen dollar, sommigen spreken zelfs van een miljard, geweigerd hebben als ambassadeur van LIV Golf te fungeren. Zou hij daar nu spijt van hebben?

- Wat zijn de gevolgen voor de toppers?

Die zullen wel extra in de watten gelegd worden op de nieuwe Tour. Uiteraard zal er met nog meer prijzengeld rondgestrooid worden. Men verwacht tevens een kalender met minder, maar wel topwedstrijden. Krijgen we overigens een vijfde Major? Een absolute kraker die door PIF gesponsord wordt?

- Wat zijn de gevolgen voor de mindere goden?

Die beven nu al. Gaat de focus niet vooral naar de sterren aan het golffirmament? Wat blijft er voor hen over? Moeten zij zich louter op de “minors” concentreren in de hoop zich naar de grote wedstrijden te werken? Iets wat vooral de DP World Tour-spelers angst in boezemt.

- Hoe zal de wedstrijdkalender er uit zien?
Dat is vooralsnog koffiedik kijken. Eerst moeten de stofwolken rond de “merger” tussen de US PGA Tour en LIV Golf opgetrokken zijn om een duidelijker beeld te krijgen hoe het verder zal evolueren. Maar zijn die stofwolken vlug weg of komen er de volgende dagen andere bij?

Wij houden je op de hoogte.


Terug naar boven