sluiten

Toppers kruipen eveneens in de tekenpen

maa 30 maart
Adverteer hier

Heel wat gewezen toppers maken een reconversie door als golfbanenarchitect. Daarbij heel wat pareltjes.

Tiger Woods heeft al wat designs begeleid. Bluejack National in Texas is tot nu toe zijn beste ontwerp. Ook El Cardonal bij het Mexicaanse Cabo San Lucas is een topper.

Phil Mickelson gaf zijn nieuwste ontwerp zijn eigen naam. Mickelson National Golf Club ligt bij Calgary in Canada. Zijn eerste design was Whisper Rock in Scottsdale, Arizona.

Colin Mongomerie heeft meer banen op zijn tekenconto staan. Maxx Royal in Belek bijvoorbeeld. Uiteraard ook The Dutch bij Spijk (foto).Nick Faldo was al langer aan het designwerk. Het lijstje van door hem uitgetekende banen wordt alsmaar langer. In heel de wereld. Laguna Golf in Vietnam is één van zijn meesterwerken. Ook Lough Erne in Ierland mag er wezen.

Annika Sorenstam, de meest succesrijke golfster ooit, scherpt eveneens haar tekenpotloden. Zij zorgde voor één van de vijf Mission Hills-banen in Dongguan. De vier andere werden door José Maria Olazabal, David Leadbetter, Greg Norman en het gelegenheidsduo Justin Rose en Ian Poulter uitgetekend.
Let wel, Mission Hills heeft in Shenzhen nog zeven courses en in Haikou zelfs tien.
Dus tweeëntwintig in het totaal.Bij Shenzhen is er ook een Ernie Els-baan. De ”Big Easy” is dan ook wereldwijd actief als golfbanenarchitect. Els Club Teluk Datai in Maleisië bijvoorbeeld. Of de gelauwerde Els Club in Dubai (foto).Het mooiste design van een topper? Wij gaan voor Ile aux Cerfs (foto) op Mauritius, waar Bernhard Langer bewees dat hij het als golfbanenarchitect uitstekend doet. Maar hij golft nog te goed. Daarom plant hij niet meteen een overstap naar het architectengild.

Toch dit, al deze toppers laten zich uiteraard begeleiden door échte golfbanenarchitecten. Een voorbeeldje. Onder de lay-out van The International bij Schiphol, waar verleden jaar de KLM Open betwist werd, staat de naam van Ian Woosnam terwijl Bruno Steensels in feite voor het gros van hert ontwerp zorgde.Terug naar boven