sluiten

Van op afstand bekeken

don 2 februari
Adverteer hier

Naast zijn gebruikelijke dagdagelijkse nieuwsverlening op deze site, richt Golf.be-redacteur Xavier Champagne af en toe ook zijn eigen, soms eigenwijze kijk op het golfgebeuren.Rankings…

Bij iedere jaarwisseling rollen er rankings allerhande binnen. Uiteraard ook rangschikkingen van golfbanen. De ene al relevanter dan de andere.
Er zijn echter maar een paar die op een solide basis steunen en dus effectief een beeld geven van de golfbanenhiërarchie in een bepaald land.
Ook in België.
Ik heb het hier uiteraard niet uitsluitend over mijn tweejaarlijkse “Backspin Best of Belgium Top 10” die je weer op het eind van dit jaar mag verwachten.
Twee eveneens zo objectief mogelijke Belgische golfbanen rankings worden door het Britse Golf World en Top100GolfCourses samengesteld.

Wat opvalt, en dat is uiteraard logisch, is dat de drie rankings dezelfde topbanen naar voor schuiven. Weliswaar in een andere volgorde.
Zo was Royal Ostend eind 2021 de keuze van “Backspin Best of Belgium”, Royal Zoute onlangs deze van Golf World en Royal Antwerp deze van de kersverse top 30 van Top100GolfCourses.
Royal Limburg is in de drie rankings telkens runner-up.

Wat meteen bewijst dat de Belgische topbanen aan elkaar gewaagd zijn.
Denk dus niet dat die verschillende nummers één aantonen dat die rankings niet correct zouden zijn. Zoals we reeds stelden, in alle drie rangschikkingen duiken steeds dezelfde namen op.

Hieronder de top vijf van elke ranking

Backspin Best of Belgium
1. Royal Ostend

2. Royal Limburg
3. Royal Zoute
4. Royal Antwerp
5. Ravenstein

Golf World
1. Royal Zoute

2. Royal Limburg
3. Ravenstein
4. Royal Antwerp
5. Royal Ostend

Top100GolfCourses
1. Royal Antwerp

2. Royal Limburg
3. Royal Zoute
4. Ravenstein
5. Royal Ostend

Dus steeds dezelfde namen, maar wel in een ietwat andere rangorde. De topbanen leunen immers zeer dicht bij elkaar aan. Ook is ieder zo objectief mogelijk klassement toch nog ergens subjectief.
De “course raters” hebben, ondanks hun strikte objectiviteit, immers ook hun voorkeuren die voor die lichte verschillen zorgen.

Een voorbeeldje.
Royal Ostend wordt door de Britse “raters” lager ingeschat dan de Belgische omdat de Britten de links course bij De Haan uiteraard deels vergelijken met de links courses in eigen land.

Dat steeds dezelfde namen opduiken zie je ook in de rest van de top 10. Naast klassiekers Royal Sart Tilman (foto), Royal Fagnes-Spa en Royal Waterloo eisen nieuwe banen als The National Brussels, Koksijde Golf ter Hille (foto onderaan) en Hulencourt een plaatsje in de top 10-rankings op.

Daarachter is het wel drummen, want heel wat Belgische golfbanen lonken naar die top 10.
Het zoveelste bewijs dat België bulkt van de topbanen.
Mooi toch…?

Terug naar boven