sluiten

Van op afstand bekeken... Fiets

don 21 mei
adverteer hier

Naast zijn gebruikelijke dagdagelijkse nieuwsverlening op deze site, richt Golf.be-redacteur Xavier Champagne af en toe ook zijn eigen, soms eerder eigenwijze blik op het golfgebeuren.

Fiets countert golf

Weet je waarom er relatief weinig mensen golf oppikken? Omdat ze fietsen. Nu meer dan ooit…

Trendwatchers wisten het al langer. De bevolkingsgroep die door het golfen moest aangesproken worden, kiest al best wat jaren voor de fiets. En daar zal deze coronatijd weinig aan veranderen. Integendeel.Pakweg twintig jaar geleden fietste men alleen om ergens kortbij naar toe te gaan. Op een sportieve tweewieler kruipen was slechts iets wat weinigen deden. Daar is danig verandering ingekomen. Dat merk je aan de pelotons wielertoeristen, soms “-terroristen”, die niet alleen in de weekends op pad zijn.
De ene al blitzer dan de andere, de ene met een nog duurder stalen ros dan de andere. En dan maar klagen dat golfmateriaal duur is.Ik ken iemand die met een Specialized Venge Pro zijn kilometerjes maalt. Een ding dat meer dan 8.000 euro kost. Die moet het wel meestal afleggen tegen iemand met een Ridley Fenix SL die je voor de helft van de prijs hebt. Dit terzijde…

Ja, de recreatieve wielrenners, waarbij uiteraard de mountainbikers. Ze ontnemen de golfsport potentiële leden. Je kan de twee immers nauwelijks combineren. Beide activiteiten eisen immers heel wat tijd. Een kwartiertje fietsen of golfen is zinloos. Meestal is men vier tor vijf uur in de weer. Akkoord, er zijn er die een succesrijk compromis gevonden hebben, maar dit zijn uitzonderingen.Vroeger was het tennis de voedingsbodem voor de golfsport.
Diegenen, waar de jaren begonnen te tellen en het beu waren zwaar te verliezen van de jeugd, kozen voor het kleinere balletje.
Nu klikken ze hun voet vast in een pedaal en vinden vlug gelijkgezinden. Dat merk je aan die kleurrijke pelotons of de groepen waar iedereen hetzelfde plunje aan heeft. Die laatsten zijn er die niet vlug met het wielrennen zullen kappen. Wie sprak twintig jaar geleden over “de Ventoux” of “mythische Stelvio” (foto)?Alleen de échte renners. Nu waagt iedereen zich daaraan. Een “wielerreis” verdrong als het ware een “golfreis”. Maar kan je die wielerfanaten naar de golfsport lokken? Misschien wel als ze, ondanks hun peperduur vehikel, door anderen los gereden worden…

Terug naar boven