sluiten

Van op afstand bekeken: Wanneer nog een nieuwe Belgische golfclub?

din 2 juli


Naast zijn gebruikelijke dagdagelijkse nieuwsverlening op deze site, richt Golf.be-redacteur Xavier Champagne af en toe ook zijn eigen, soms eigenwijze kijk op het golfgebeuren.


Wanneer nog een nieuwe Belgische golfclub?

De voorbije vijf jaar is er geen enkele Vlaamse golfclub bijgekomen. In Wallonië was de situatie wat beter. Bois d’Arlon mikt zelfs naar de absolute Belgische top.In Vlaanderen blijft het voorlopig beperkt tot uitbreidingen.
Koksijde Golf ter Hille, Palingbeek, de Kempense, Witbos… zijn daar mee bezig. Noodzakelijk om hun leden en bezoekers leuker te laten golfen. Zoals men dat in Ranst en op Wase Golf deed.
Maar een nieuwe golfclub?


Voorlopig is alles “on hold”. Zelfs een topproject als de Nicklaus Signature van Paul Gheysens komt onbegrijpelijk maar niet van de grond. De complexiteit van de vergunningen en de latente dreiging van milieu en andere klachten maken alles nog eens extra moeilijk. “Je moet een halve idioot zijn om een golfclub op te richten…”, stelde ooit iemand die dat wel deed.
Vandaar dat we binnen de kortste keren niet moeten dromen van nieuwe golfclubs.Een voorbeeld. Een sportminnend iemand is al jaren in Haspengouw op zoek naar mogelijke ruimte voor een golfbaan, laat staan infrastructuur. Dat is één van de regio’s die je als een blinde golfvlek kan omschrijven. Men snakt daar duidelijk naar golf. Ondanks pakweg een half dozijn reële pogingen kreeg men telkens nul op het rekwest. Het gebrek aan schaarse ruimte en heel wat andere restricties dwarsboomden elk initiatief. Wat ook voor andere regio’s geldt.

Blijkbaar minder in Wallonië waar initiatiefnemers ook wel op eieren moeten lopen om iets te realiseren. Neem bijvoorbeeld de Golf Club & Academy Beaufays.Stichter Manu Janssens is jaren bezig geweest de club met negen holes en een driving range uit te bouwen. Uiteindelijk hielp de gemeente Chaudfontaine hem door vijftien hectare te verhuren. De Région Wallonne maakte met een subsidie van 900.000 euro de 2,4 miljoen euro investering draaglijker. Een weg die Vlaanderen ook zou moeten inslaan.

De “boom” van de jaren 1980/1990 waar er in België heel wat golfclubs bij kwamen ligt al een hele tijd achter onze rug. Logisch dat het aantal golfers in België traag groeit.
In België golft volgens de GOSTA 2024-studie van Golf Vlaanderen maar 0,67% van de bevolking. In Nederland is dat 2,3%. Europese topper is Zweden met 5,15%.
Een groter aantal golfclubs en/of golfinfrastructuren kan helpen dat verschil deels goed te maken.


Maar wie durft het in België nog aan een golfclub te bouwen?
Gelukkig zijn er nog “halve idioten” die dat willen.

Terug naar boven